tirsdag 25. november 2008

23 Oppsummering

Favoritting
Favoritttingene ble Del.icio.us som gir meg tilgang til bokmerkene mine fra alle pc-er.
LastFM ble privat favoritt, det finnes så mye fin musikk å høre på. Gmail har blitt den foretrukne eposten og iGoogle er en fin startside.

Programmets innvirkning på mine læringsmål
Jeg hadde hørt litt om web 2.0 og mente at biblioteket måtte være representert på et kurs om nye teknologier, derfor ble jeg med på kurs. Etterhvert som jeg har jobbet med stoffet og blitt mer herre over den bærbare har det blitt mer og mer interessant. Svært mye har vært nytt. Webteknologien har forandret seg mye siden jeg tok mine 15 stp i avansert søking på internett i 2004. Læring har skjedd når vi tar kunnskapen i bruk og ut fra erfaring endrer atferd. (Eva Nordland) Noe har jeg jobbet så mye med at jeg har lært. Mye har jeg fått kunnskap om og kjennskap til sånn at jeg kan ta det igjen senere.

Kurset
Det har gått med mer tid til kurset enn planlagt, jeg startet på et lavt "teknisk" nivå. Jeg kan tenke meg å gå på flere kurs og jeg kommer sikkert til å se litt på den engelske fortsettelsen "Learning 2.1". Aller viktigst er det at flere får gå på et kurs som dette.

Det har vært et bra kurs. Det er viktig å kunne gjennomføre i eget tempo, med mulighet for å spørre om hjelp og med et visst tidspress.

mandag 24. november 2008

22 Bibliotek 2.0

Web 2.0 er ny teknologi med bl.a. blogging, podkasting og wikier som muliggjør kontakt mellom bibliotek og bruker. Web 2.0 er også en ide, en ide om å gi brukeren mer plass og påvirkningsmulighet og at biblioteket kan gi fra seg noe av kontrollen. I artikkelen: "Library 2.0. An academic perspective" sies det at biblioteket må dra brukerne til biblioteket og biblioteket ut til brukerne. Biblioteket kan komme ut til brukerne, også nye brukere gjennom å ta den nye webteknologien i bruk. Biblioteket kan ta i bruk blogg om nye bøker, wiki som internt arbeidsdokument og podkasting fra bibliotekarrangement. Biblioteket kan lage album på Facebook eller Flickr og ha et samfunn for bibliotekets venner på Origo. Bibliotekenes nettsteder kan bli mer funksjonelle med nettjenester, bloggmuligheter, wiki og widgets.

På vårt bibliotek er det ikke mye som kan nedprioriteres for å jobbe mer med web 2.0, da vi som de fleste driver med minimal bemanning og bruker lite tid på kat & klass og andre klassiske bibliotekoppgaver. Med kunnskap om web 2.0 hos personalet kan det likevel bli en del av det daglige arbeidet.

Brukerne har forskjellige forventninger til bibliotekpersonalets kompetanse, noen av dem kommer til biblioteket for å få hjelp. Biblioteket har en rolle som læringsarena, har vi som jobber på biblioteket kompetanse på web 2.0 kan vi være med å øke befolkningens digitale kompetanse. I møte med ungdom med datakunnskap er det også viktig å kjenne web 2.0 for å få nye brukere til biblioteket. Vi må kunne så mye at vi kan veilede i bruk av Flickr, Facebook, LibraryThing, Delicio.us, Google Earth og andre web 2.0 tjenester. For å gi alle brukere så god hjelp som mulig bør vi være godt skolerte og vite om søkemuligheter på nett. Vi som er med på Biblioteksvar har god bruk for denne kompetansen. Jeg tror at alle på biblioteket må skoleres i Web 2.0 for å forstå at dette er veien vi må gå. Taigatesene fra 2006 spådde rett på noen områder, vi søker på nett og referansespørmålene minker. Bibliotekenes rolle forandrer seg og vi må forandre oss. Vi kan lære av hverandre, men om Fylkesbibliotekene kan være med og starte flere e-læringskurs blir det snakk om læring, ikke bare kunnskap.

søndag 23. november 2008

21 Web 2.0 Awards

SEOMAZ arrangerer kåring av de beste web 2.0 applikasjonene i 41. kategorier.
http://www.seomoz.org/web2.0/short

  • Bokmerker - Delicious ble kåret som nr 1, det er også min favoritt.
  • Bøker - Ukjente nettsteder på de tre første plassene. LibraryThing som fikk hederlig omtale synes jeg er bra.
  • Fellesnettdokument - Google Docs på første plass er bra.
  • Wikier - PB Wiki på første plass. Den var lett å bruke.
  • Kart - Nr 1 Google Maps har jeg hatt mye bruk for. Google Earth på 3. plass er også bra.
  • Musikk - Last fortjener førsteplassen. Den har jeg brukt mye etter jeg ble kjent med den.
  • Nyheter og blogguider - Nr 1 Google Blog Search, nr 2 Bloglines. Litt tilfeldig tok jeg i bruk Bloglines, den fungerer bra og er lett å bruke.
  • Foto og digitale bilder - Nr 1 Flick og nr 3 Picasa, disse har jeg brukt en del, enig med plasseringen.
  • Profesjonelt nettverk - Linked in er nr 1. Jeg har vært registrert der en god stund med tittel bibliotekar. Jeg er usikker på om jeg kan bruke det til noe, det passer nok best for fagfolk med høyere utdanning som produserer artikler, bøker osv.
  • Spørsmål og råd - YahooAnswers er rangert på topp, jeg har brukt det litt. Jeg bruker vanligvis Answers.com, ellers er Biblioteksvar en glimrende spørretjeneste.
  • Søking - Jeg kjenner Rollyo nr. 2 på lista, den fortjener plass på lista.
  • Vennesteder - Jeg er overrasket over at Twitter gikk foran Facebook. Jeg har ikke prøvd Twitter ennå, det sies det tar litt tid før en skjønner at en har bruk for den.
  • Startsider - Nr 3 iGoogle er min favoritt. Nr 1 Netvibes har jeg nettopp blitt invitert til å være med på, skal prøve den.
  • Video - YouTube er nr. 1. Det virker rimelig, selv om jeg ikke har prøvd de andre.
Mine favoritter Del.icio.us, LastFM og iGoogle er alle med på lista.
Hele denne lista er nyttig å kjenne til. Det nye som jeg synes er interessant og kommer til å se mer på og har sett litt mer på er:
  • Bokmerker - nr 2 StumbleUpon
  • Begivenheter - nr 1 Upcoming, se om den brukes noe særlig i Norge eller kan tas i bruk.
  • Mat -nr 2 iFood, nå har jeg lært å skrelle ingefær.
  • Genealogy - nr 1 My heritage, har meldt meg inn.
  • Kart - nr. 2 LiveMaps, se på forskjeller på dette og Google Maps.
  • Foto - nr 2 Picnik, her kan en jobbe med bilder fra forskjellige nettsteder.
  • Vennesteder - Twitter.
  • Reiser - nr 1 Farecast, nr 2 Kayak og nr 3 Boo disse var ukjente for meg. Jeg får noen ganger spørsmål om reiser, reisemåter og avstander, jeg trenger å finne gode nettsteder om det.

20 E-læring 2.0

Richard MacManus sier at web 2.0 er svært aktuelt for e-læring da en i motsetning til de gamle teknologiene kan ta i bruk blogging, podkasting, mediadeling og sosialt nettverk. Jeg har sett en del på det han nevner. Google har "Google apps for education", Microsoft, Apple og IBM har også tilbud når det gjelder e-læring. Blackboard er det eldste systemet, det er dyrt i bruk. Elgg er "social network softsware for education". Den har egen weblogg, mulighet for podcasting RSS-leser og en kan kontollere hvem som får tilgang. Elgg.net er gratis til personlig bruk. Moodle er også gratis, har åpen kildekode, bruker blogg, wiki, RSS og sosialt nettverk. Mgspodcast har jeg sett fort på, også det om andre læringsrelaterte blogger. Jeg har registrert meg på Chinese Pod for å lære kinesisk. Instruksjonen som kom på e-post var forståelig, jeg ser at jeg kan starte på det nivået jeg vil. Nå 5 dager etter har jeg fått mange e-poster fra Chinese Pod og ser at dette er ikke måten for meg å lære kinesisk på. Dette kurset om web 2.0 er et fint eksempel på e-læring som virker. Jeg har tidligere brukt "Its learning" og Classfronter i forbindelse med studier, særlig synes jeg "Its learning" fungerte fint, selv om vi manglet mulighet for blogging etc. Det var lett å bruke og vi kunne komme med forslag, lesetips osv. , det fungerte som et fellesskap. Det mest interessante var "Tre steg til bibliotek 2.0" - Library 2.0 in three easy steps. Her blir vi tipsa om relevante bøker og aktuelle blogger. "Tame the web" Michael Stephens blogg ble anbefalt som den eneste om en skulle velge bare en blogg. Den skal jeg bruke mer tid på, kanskje det er en måte å repetere noe av det vi har lært på dette kurset

mandag 17. november 2008

19 Virtuelle verdener

Virtuelle verdener er simulert virkelighet der en omgås andre ved å opprette en avatar. Nå har jeg lest om avatar, VOIP, "Massive multiplayer online roll-playing games" som World of Warcraft. Jeg har lest om Second Life og Entropia universe og sett introduksjonsvideoen om Second Life. Jeg har oppretta bruker på Second life og laget meg en avatar. Det tok lang tid å bli registrert, første innlogging feilet. Avataren min tok noen skritt og fikk snudd seg rundt noen ganger før det hele stoppet opp, nå får jeg prøve mer i morgen.

søndag 16. november 2008

18 Webapplikasjoner

Jeg har ikke brukt webapplikasjoner til å lage dokumenter på internett før. Både Zoho writer og Google docs virker greie å bruke. Jeg har laget meg konto på Zoho writer via google og laget et enkelt dokument: "Zoho writer bird" og publisert det til bloggen min. Det er greit å importere dokument via google og URL og dokument kan sendes som e-post direkte.

Zoho Writer Bird

Dette var nytt. Jeg kan skrive noe hjemme og kan lese det på jobb uten å sende det som e-post eller bruke minnepenn.


torsdag 13. november 2008

17 Origo


Origo er verktøy for "meningsbryting, samarbeid og kos i norske byer og lokalsamfunn" Det virker som det ikke er så mye brukt ennå. Jeg har nå registrert meg og oppretta egen side. Jeg har oppretta en sone for Dampsaga; venner av Steinkjer bibliotek og jeg er vert for siden. Akkurat nå kom jeg ikke på noe å skrive, men jeg har lasta opp 2 bilder og invitert Torild til å bli medlem. Bruken av kartet er interessant, jeg søkte på hjemstedet mitt Sunde og fikk mange treff. Jeg fant et bilde av naustet mitt som jeg har kopiert, det er det lille attmed det røde, båten er Kystlaget sin.

onsdag 12. november 2008

16 Mashups

Mashups der en kombinerer innhold fra flere kilder for å lage en ny teneste er en god ide. Jeg har brukt flere kvelder på denne opdagelsesturen inn i Mashupverdenen og kommet ut med med ny kunnskap. Å lage en nyttig Mashup må en legge mer arbeid i enn jeg kan gjøre nå. Jeg har sett på Ann Arbor District sin mashup med katalogdata på kort der brukerne kan skrive inn kommentarer. Jeg har sett på Talis sine mashups som kombinerer bibliotekkataloger med Google maps og Amazon. Jeg har for første gang sett på hva Biblioteklaboratoriet jobber med.
Engelsk wikipedia forklarer hva mashups er: en webside med egne data og data fra andre kilder, data tilgjengelig via en API. Mashups er forskjellig fra å lime fra en side inn på en annen.
En god mashup er iGuide som kombinerer Google maps med 7 kilder reiseinformasjon. http://iguide.travel/
Fra Mashup awards har jeg funnet LazyLibrary bokdata fra Amazon der bøker over 200 sider er luket ut. Den er søkbar på tema, gruppert etter sidetall. Motto er: Read less get more.
http://mashupawards.com/lazy-library/
Soundamus gjør det mulig å bli oppdatert når artistene jeg hører på på LastFM kommer med nye album. http://mashupawards.com/soundamus

torsdag 6. november 2008

15 Lek med bilder


På http://bighugelabs.com/flickr/ har jeg laget en fin Warholplakat med en fugl. Den er sendt som e-post til venner. Jeg har også lastet opp et bilde fra Flikr-kontoen min og laget plakat.

onsdag 5. november 2008

14 Personlige forsider eller startsider

Nå er iGoogle utforsket ganske bra. Jeg har lagt til gadgets og flyttet de rundt på min iGoogle-side. Katter ble tema på siden, det ble fint. Jeg har også logga meg på Netvibes, Den ser grei ut den også, men jeg velger iGoogle til daglig.

tirsdag 4. november 2008

13 Egendefinerte søkemotorer

Rollyo er en fin måte å lage egen søkemotor eller forhåndsdefinert søk. Det er en fin mulighet til å gjøre søk på flere kvalitetssikra sider. Jeg har oppretta egen konto på Rollyo, men det var ikke så lett å få til en interessant søkemotor. Det så ut som Rollyo ikke søker i Google o.l Ask.com kunne ikke være med i listen. www.usability.com/simply_google.htm som sorterer ulike søkefunksjoner og www.zuula.com som utfører søk i flere søkemotorer på en gang var nytt og nyttig kunnskap.

http://www.rollyo.com/bjelland/

søndag 2. november 2008

12 Sosiale bokmerker

Del.icio.us er en fin måte å merke wbsider med tagger og se tagger andre har brukt og finne nye interessante nettsider. En kan finne favorittene selv om en skifter mellom forskjellige pc-er. Begynnerguiden på DinSide var fin. Jeg bare så vidt kikket på StumbleUpon og BlinkList. Jeg har sett filmen om funksjonene på Del.icio.us og sett på Buskerud fylkesbibliotek sin lenkesamling. Jeg har laget meg konto på Del.icio.us og lagt inn de mest brukte bokmerkene mine. Dette er kjempenyttig i referansesammenheng. Jeg bruker Firefox hjemme og det gikk greit å laste ned Firefox add-ons, det er nødvendig med verktøyknappene. Jeg er ikke sikker på om det er lov å laste ned verktøyknapper på pc-ene på jobb, det er i alle fall forbudt å laste ned tool-bars.

torsdag 30. oktober 2008

11 Library Thing

Nå har jeg registrert meg i Libary Thing. Jeg har meldt meg inn i gruppen "Norske bibliotekarer" og "23 ting Trøndelag" Jeg har lagt inn bøker og lenket meg langt bort i interessante bibliotek. Jeg har sjekka tag-clouden; emneordsky og forfattersky var forståelige ord. Jeg ser på statistikken at dette er mye brukt. Jeg har også prøvd meg på en Widget. Det så rart ut. Kanskje link til katalogen er lettere.

mandag 27. oktober 2008

10 Musikk

Nå har jeg hørt på mye musikk på LastFM og laget mitt eget library. Jeg har også lastet ned LastFM software, snedig med veiledning på svensk. For å spille fra listen måtte det være 15 artister. Skal bruke dette litt mer, er ikke helt sikker på alt dette ennå. Med similar artists er det så mye vakker musikk å lytte til

http://www.last.fm/listen/user/bjellandg/personal

fredag 24. oktober 2008

09 Video

You Tube inneholder mye interessant, nå har jeg sett filmsnutt 2 kvelder på rad. Det er mye musikk fra 60 og 70 tall som er artig å se på. Har registrert meg på Jumpcut, den kan nok brukes om jeg vil lagre video på nettet. Jeg søkte på Shetland og fann mye film derfra, jeg prøver å legge ut en liten film. Biblioteket kan også legge ut videoer fra arrangement ol. på You Tube.

onsdag 22. oktober 2008

08 Podkasting

RSS Jeg har når utforsket temaet Podkasting. NRK. no sin artikkel om Podkasting, hvordan gjør vi det var fin veiledning. Jeg har lastet ned iTunes og abonnert på Sakprosa podkast og hørt omtale av boka om Jens Chr. Hauge. Jeg brukte Bloglineskontoen til å abonnere på Boktilsynet via RSS og fikk høre omtale av Torunn Lians nye bok.
Nå har jeg lastet ned Audacity og med noe skjelvende stemme lest inn et lite sitat av Arne Næss og lagret som Mp3. Så langt i dag.

http://www.nt.fylkesbibl.no/podkast/nass5.mp3

søndag 19. oktober 2008

lørdag 18. oktober 2008

07 Wiki

Jeg publiserte på http://23tingomtonull.pbwiki.com både bokanmeldelse, om film og lagde ny side om katten Flotito. Dette var helt nytt og kjekt å gjøre. Det var lett å følge instruksjonene. Særlig wiki med bokanmeldelser kan brukes av bibliotek.

06 Vennesteder


Jeg har vært på Facebook en stund og vært venn med egne barn og tantebarn og etterhvert flere voksne på min alder. Nå har jeg opprettet et album med bilder fra Shetland. Jeg har meldt meg inn i gruppa "23 ting om 2 null" og sett hvem som er medlemmer.

puffin


logget på flickr

05 bilder og tagger

Jeg har lest om Flickr, grupper og tags. Har ordnet med Flick-konto og lagt inn bilder.
Fikk ikke til å hente bilde fra internett. Lar dette bero litt nå.

http://www.flickr.com/photos/55537291@N00/2949256741/

torsdag 16. oktober 2008

04 Direkte kommunikasjon

Nå har jeg chattet med slektninger via Gtalk og MSN. Jeg opprettet et net.pasport og knyttet den til min gmail-konto. Vil noen kommunisere nås jeg på gunn.bjelland(a)gmail.com. Pc-en har ikke installert Messenger og jeg hadde ikke adm passord, så jeg tok i bruk Web Messenger. Jeg likte godt både GTalk og MSN, lett måte å kommunisere på.-

onsdag 15. oktober 2008

03 RSS og Atom

Nå har jeg lest masse om RSS og Atom og forstått hvor praktisk det kan være å tilsendt nyheter fra interressante nettsider. Før har jeg hatt e-post abonnement på noen nyhetsbrev. Jeg valgte Bloglines som RSS-leser. Den var lett å logge seg på, men det tok lang tid å få bekreftelse Har nå abonnement på RSSS fra alle de foreslåtte nyhetssidene. I tillegg har jeg valgt RSSS fra Pandia SearchEngine News (www.pandia.com) som er en svært bra side med nyheter om søkemotorer og Internettsøking. Mahalo (www.Mahalo.com) og Hakia (www.hakia.com) er fine søkemotorer nevnt der. Har også valgt InternetBrus.com som er en svensk blogg om søketjenester og søking på internett som Lars Iselid og Lars Vaage står bak.

23 ting

Ting 1 og 2



Lærerikt og litt vanskelig å lage blogg.

Ser fram til å lære mer.